Reklam Alanı
Reklam Alanı

Ege Denge

Reklam Alanı
Okundu
24 Mart 2026 - 18:10
Reklam Alanı

6284 Sayılı Kanun Tartışması Büyüyor: “Aile Yapısı Çöküyor mu, Korunuyor mu?”

Yazar İskender Doğan’ın kaleme aldığı analiz, Türkiye’de 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulama biçimine yönelik sert eleştirileri yeniden gündeme taşıdı. Doğan, yasanın mevcut haliyle “erkeklerin korkulu rüyası” haline geldiğini ve Türk aile yapısını temelinden sarstığını iddia etti.

ANKARA – Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelenin temel taşı olarak görülen 6284 sayılı kanun, son dönemde “mağduriyet” tartışmalarının odağında. Gazeteci-Yazar İskender Doğan, son köşe yazısında yasanın kötü niyetli kullanımına dikkat çekerek, somut delil aranmaksızın verilen uzaklaştırma kararlarının toplumsal bir infiale yol açtığını savundu.

“Beyan Esası Zulme mi Dönüşüyor?”

Doğan, yazısında özellikle “kadının beyanı esastır” ilkesinin suistimal edildiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

“Kadın ‘eşim beni azarladı’ dediğinde hiçbir rapor veya delil aranmadan erkek 6 ay evden uzaklaştırılıyor. Kış ortasında sokağa atılan bu erkek nerede kalacak, ne yiyecek? Bu uygulama adaleti sağlamıyor, aksine nefreti körüklüyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boşanma Uyarısı Hatırlatıldı

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce yaptığı “Boşanma oranları rekor seviyeye ulaştı, aile yapımız tehdit altında” açıklamasına atıfta bulunan Doğan, boşanma davalarının 10-12 yıl gibi sürelere yayılmasının ve mal paylaşımı süreçlerindeki belirsizliklerin erkekleri psikolojik ve ekonomik yıkıma sürüklediğini belirtti.

“Yasa Silah Olarak Kullanılıyor” İddiası

Yazıda öne çıkan en çarpıcı iddialardan biri de yasanın bazı avukatlar ve kötü niyetli kişilerce bir “şantaj silahı” olarak kullanılması oldu. Doğan’a göre:

Süresiz Uzaklaştırma: Uzaklaştırma süresi bitmeye yakın yapılan asılsız ihbarlarla sürecin otomatiğe bağlandığı,

Mal Paylaşımı Baskısı: Erkeğin mal varlığından vazgeçmesi için adli süreçlerin bir baskı aracı olarak kullanıldığı,

Sosyal Yıkım: Evine yaklaşamayan erkeğin aile bağlarının tamamen koptuğu ifade ediliyor.

Uzmanlar ve Sahadaki Gözlemler

Yazar, Denizli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) çalışanlarıyla yaptığı görüşmelere de değinerek, sahadaki görevlilerin dahi yasanın revize edilmesi gerektiğini düşündüklerini iddia etti. Habere konu olan görüşlerde, “Hâkimler risk almamak için delilsiz karar veriyor, bu da masum erkeklerin cezalandırılmasına yol açıyor” tespiti dikkat çekiyor.

Siyasi Partilere Çağrı

İskender Doğan, yazısını TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere bir çağrıda bulunarak noktaladı: “6284 sayılı yasa günün şartlarına göre, kadın-erkek ayrımı yapmadan, delil ve tanık esaslı olacak şekilde acilen yeniden düzenlenmelidir. Aksi takdirde Türk aile yapısı geri dönülemez bir çöküşe sürüklenecektir.”

 

Reklam Alanı
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Reklam 2

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.