6284 Sayılı Kanun Tartışması Büyüyor: “Aile Yapısı Çöküyor mu, Korunuyor mu?”
Yazar İskender Doğan’ın kaleme aldığı analiz, Türkiye’de 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulama biçimine yönelik sert eleştirileri yeniden gündeme taşıdı. Doğan, yasanın mevcut haliyle “erkeklerin korkulu rüyası” haline geldiğini ve Türk aile yapısını temelinden sarstığını iddia etti.
ANKARA – Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelenin temel taşı olarak görülen 6284 sayılı kanun, son dönemde “mağduriyet” tartışmalarının odağında. Gazeteci-Yazar İskender Doğan, son köşe yazısında yasanın kötü niyetli kullanımına dikkat çekerek, somut delil aranmaksızın verilen uzaklaştırma kararlarının toplumsal bir infiale yol açtığını savundu.
“Beyan Esası Zulme mi Dönüşüyor?”
Doğan, yazısında özellikle “kadının beyanı esastır” ilkesinin suistimal edildiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
“Kadın ‘eşim beni azarladı’ dediğinde hiçbir rapor veya delil aranmadan erkek 6 ay evden uzaklaştırılıyor. Kış ortasında sokağa atılan bu erkek nerede kalacak, ne yiyecek? Bu uygulama adaleti sağlamıyor, aksine nefreti körüklüyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Boşanma Uyarısı Hatırlatıldı
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce yaptığı “Boşanma oranları rekor seviyeye ulaştı, aile yapımız tehdit altında” açıklamasına atıfta bulunan Doğan, boşanma davalarının 10-12 yıl gibi sürelere yayılmasının ve mal paylaşımı süreçlerindeki belirsizliklerin erkekleri psikolojik ve ekonomik yıkıma sürüklediğini belirtti.
“Yasa Silah Olarak Kullanılıyor” İddiası
Yazıda öne çıkan en çarpıcı iddialardan biri de yasanın bazı avukatlar ve kötü niyetli kişilerce bir “şantaj silahı” olarak kullanılması oldu. Doğan’a göre:
Süresiz Uzaklaştırma: Uzaklaştırma süresi bitmeye yakın yapılan asılsız ihbarlarla sürecin otomatiğe bağlandığı,
Mal Paylaşımı Baskısı: Erkeğin mal varlığından vazgeçmesi için adli süreçlerin bir baskı aracı olarak kullanıldığı,
Sosyal Yıkım: Evine yaklaşamayan erkeğin aile bağlarının tamamen koptuğu ifade ediliyor.
Uzmanlar ve Sahadaki Gözlemler
Yazar, Denizli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) çalışanlarıyla yaptığı görüşmelere de değinerek, sahadaki görevlilerin dahi yasanın revize edilmesi gerektiğini düşündüklerini iddia etti. Habere konu olan görüşlerde, “Hâkimler risk almamak için delilsiz karar veriyor, bu da masum erkeklerin cezalandırılmasına yol açıyor” tespiti dikkat çekiyor.
Siyasi Partilere Çağrı
İskender Doğan, yazısını TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere bir çağrıda bulunarak noktaladı: “6284 sayılı yasa günün şartlarına göre, kadın-erkek ayrımı yapmadan, delil ve tanık esaslı olacak şekilde acilen yeniden düzenlenmelidir. Aksi takdirde Türk aile yapısı geri dönülemez bir çöküşe sürüklenecektir.”





MANİSALILAR BİRLİK SOFRASINDA BULUŞTU
KULA’DA İFTAR SOFRASINDA GÖNÜL KÖPRÜLERİ KURULDU
BASIN, DEMOKRASİNİN SARSILMAZ KALESİ
KASAPOĞLUN DAN ANLAMLI BİR ZİYARET
KULADA ASYİŞ UYGULAMALARINDA YEDİ TUTUKLAMA
M B C KURUCU ÜYELERİNDEN SEYFETTİN AYAKYAY TOPRAĞA VERİLDİ
BAŞKAN DUTLULU BASIN MENSUPLARIYLA AKHİSAR’DA BİR ARAYA GELDİ