ÖZKAYA, ÇİFTÇİMİZ ÜRETMEK İÇİN BORÇLANIYOR.
Siyasetçi ve Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, dünya çiftçiler günü dolayısıyla, önemli açıklamalar da bulundu.
Özkaya, ne yazık ki çiftçimiz, ürete bilmek için , her yıl borcu katlanarak büyüyor. Çiftçimizin son yirmi yılda , bankalara, tarım kredi kooperatiflerine ve bayilere olan borcu 5 milyardan 700 milyara çıkmıştır. Çiftçimiz dünya çiftçisi karşısında borçlanarak ayakta kalmaktadır.
Ne yazık ki son yıllarda çiftçilikle uğraşan kesin çok azalmış, köyler boşalmış, çiftçiligin yaş ortalaması 55 yaş civarına yükselmiştir. Dünya , çiftçisin de durum böyle değildir, dededen toruna ,tarım ve hayvancılık devam etmektedir. Devam etmesinin sebebi ise , yeterli destek ve sürdürülebilir tarım politikası olmasıdır.
Avrupa çiftçisi,son aylarda , ülkelerinin tarım politikalarına karşın, önemli tepkiler vermektedir. Özellikle avrupa birliği ülkelerine, Ukrayna’dan ucuz tahıl ithalatına karşı çıkıyorlar, Avrupa çiftçisi, ülkemizin çiftçisi gibi kazançlarının azalmasına razı olmuyorlar. Dünya çiftçisi, üreteceği ürünün net kazancını bilerek üretim yapıyor, onların devletleri çiftçinin zarar ermesine engel olup, ona göre destek veriliyor.
Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesine göre, tarımsal desteklerin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının en az yüzde 1 olması gerekmektedir, bu yasa ile bellidir. Buna rağmen hiçbir zaman destek miktarı,% 0,6’yı geçmemiş hatta son yıllarda %0,3’e kadar gerilemistir. Çiftçi devlet tarafından yeterli ölçüde desteklemediği, ana girdileri olan , mazot, gübre, ilaç , elektrik ve sigorta gibi girdilerinde, hiçbir indirim yapılmadığı için çiftçimiz borçlanıyor ve üretimden uzaklaşıyor.
Çiftçimizin doğal koşullar karşısında büyük risk almaktadır. Geçen hafta ilimizde yaşanan dolu felaketinde çiftçimiz büyük maddi zarar almıştır. Dolu yağışından bir gün önce , 60 dekar salçalık domates diken bir üretici doluya yakalanması sonucunda 600 bin TL lik zarara uğramıştır. Çiftçimiz tekrar tarlasını ekmesi için borçlanmak zorunda kalmıştır.
Dünya çiftçi gününde , sadece çiftçimizi anmakla olmuyor , kendimizi çiftçimizin yerine koyup, anlamak gerekiyor .